Infra
Turun uuden kauppatorin mallinnuksessa hyödynnetään lisättyä todellisuutta
Turun kauppatorin uudistamisen tavoitteena on elävöittää Turun keskustaa, lisätä alueella tapahtuvaa kaupankäyntiä sekä luoda kaupunkiin uudenlainen kävely-, pyöräily- ja oleilukeskusta. Visualisoinnissa hyödynnettiin AR-teknologiaan perustuvaa Trimble SiteVision -työkalua, joka visualisoi tietomalliaineistoja sentintarkasti maastossa.
Entistä elävämpi ja viihtyisämpi keskusta
Luistelutreffejä, ilmaiskonsertteja, ja pop-up-kauppoja – Turun kauppatorin uudistamisella halutaan elävöittää kaupungin kävely- ja pyöräilykeskustaa, lisätä alueen kaupankäyntiä ja luoda kokonaan uusia julkisen tilan käyttömahdollisuuksia.
– Tori ympäristöineen on määrä palauttaa kaupungin eläväksi keskipisteeksi. Tämä vaatii sarjan toisiinsa linkittyviä uudistuksia, jotka palvelevat kaikkia keskustan käyttäjiä, kertoo projektijohtaja Janne Laine Turun kaupungin kaupunkiympäristöalalta.
Kauppatoria on määrä uudistaa vastaamaan nykyajan tarpeita. Alueelle kaavaillut kokoontumispaikat, sisätilat ja rakenteet on suunniteltu houkuttelemaan paikalle erilaisia kävijöitä. Nykyiset torikivet ladotaan uudelleen tasaisemmaksi ja helppokulkuisemmaksi pinnaksi, ja katusulatuksen ansiosta torilla voi asioida myös liukkailla keleillä. Torikauppaa jäsennellään uudelleen tärkeimpien kävelyreittien mukaisesti, ja alueelle lisätään erilaisia istumia sekä näkövammaisia avustava opaslaattajärjestelmä. Uuteen parkkihalliin on tulossa kaksi kerrosta sekä kuusi yhdyskäytävää maan pinnalla sijaitseviin kauppakortteleihin.
Kurkistus tulevaisuuden toriympäristöön uuden teknologian avulla
Työskentelyä helpottaakseen Turun kaupunki otti käyttöönsä lisätyn todellisuuden sovellus Trimble SiteVisionin. Se tarjoaa helpon tavan visualisoida mallinnukset käytännön ympäristössä, ja laitteeksi riittää hyvin jokaisen taskusta jo löytyvä älypuhelin.
– Lisätty todellisuus eli AR on teknologia, jossa oman maailmamme päälle lisätään virtuaalisen sisällön kerros. Siinä, missä virtuaalitodellisuus vie meidät täysin uusiin maailmoihin, tuo lisätty todellisuus jotain lisää omaamme ja tuo siten mallinnukset ja nykytilan saumattomasti yhteen, havainnollistaa projektissa työskennellyt Civilpointin ohjelmistoasiantuntija Tomi Herukka.

Esimerkki Trimble SiteVisionin hyödyntämisestä toriympäristön tarkastelussa. Kuva: Janne Laine/Turun kaupunki
Civilpointin ja kaupungin yhteistyöhön kuului AR-sovelluksen lisäksi myös ohjelmistoasiantuntija, joka avusti muun muassa yhdistelmämallin hallinnassa sekä uudessa ohjelmistoympäristössä toimimista.
Nykyaikainen työkalu palvelee sekä suunnittelun että viestinnän tarpeita
Maailma on ehtinyt muuttua paljon sen jälkeen, kun kauppatorin uudistamisen ensiaskeleet otettiin 1990-luvulla. Nykyään tietomalli on suunnittelijan, työmaan ja tilaajan arkea helpottava työkalu. Vaikka varsinainen suorittava työ ei ole vuosikymmenten saatossa muuttunut, on valmiin tuloksen esilletuonti kehittynyt. Tietomallipohjainen suunnittelu on ollut toimialan arkea jo useamman vuoden, ja AR-sovelluksella sen hyötyjä saadaan konkreettisesti tehostettua:
– Otimme SiteVisionin käyttöön päästäksemme jo suunnitteluvaiheessa näkemään, miten monitahoinen hanke muodostuu. Näin voidaan jo alkuvaiheessa katsoa, missä jokin rakenne nyt sijaitsee nykyisellä toripinnalla ja toisaalta selvittää, missä se sijaitsee nyt rakentuvan maanalaisen pysäköintilaitoksen päällä. Se on meidän valvojallamme päivittäisessä käytössä, kun hän tarkastelee työmaata ja esimerkiksi kiinnityskohtia, Laine havainnollistaa.
Myös ymmärrys vaikutuksista kaupunkilaisen arkeen lisääntyy huomattavasti, kun lisätyn todellisuuden avulla suunnitelman näkee kiinnitettynä olemassa olevaan ympäristöön. Toinen puoli hyödyistä liittyy Laineen mukaan ison projektin viestintään:
– Paljon on ulkona tullut kyselyitä siitä, mikä ihmeen tutka on kävellessä kädessä. Monia torimyyjiä kiinnostaa tuleva kauppatori, ja ollaan sitten seistessä ja kahvia juodessa näytetty, että kahden vuoden päästä ja tässä kohtaa on ravintola, kun taas myyntipaikat siirtyvät tuohon toisaalle.
Lue lisää AR-teknologiasta infrahankkeiden asukasvuorovaikutuksessa

Trimble SiteVision hyötykäytössä Turun Toriparkin yhteydessä. Kuva: Janne Laine/Turun kaupunki
Tulevaisuuden monenlaiset hyödyntämismahdollisuudet
Kauppatorin pinnan ja esimerkiksi paviljonkien suunnittelu on edelleen käynnissä. Molemmat osapuolet toivovat, että nykyistä työskentelymallia voisi tässäkin vaiheessa hyödyntää.
– Toivon, että voisimme jatkossakin olla Turun kaupungin hankkeissa mukana. Nämä hankkeet ovat äärimmäisen mielenkiintoisia, kun rakennus on parhaillaan käynnissä ja pääsemme seuraamaan edistystä läheltä, Tomi Herukka kiteyttää.
Myös Janne Laine toivoo yhteistyön jatkuvan jossakin muodossa:
– On hyvä, että mukana on ihminen, joka tuntee ohjelmat ja lisäksi ymmärtää, mihin ne pystyvät ja millä tarkkuudella asiat pitää tehdä. Tarkoitus on myös esitellä AR-laitetta organisaation sisällä ja katsoa, löytyykö sille muuallakin käyttöä, hän summaa.